Zakelijke energie vergelijken, zo doe je dat

De juiste energieleverancier vinden kan als particulier al moeizaam zijn. Zakelijk vergt het nog meer uitzoekwerk. Toch kan het wel flink lonen om gedegen onderzoek te doen. De tarieven kunnen wel tot 30% verschillen. Dat is voor grote en voor de kleine bedrijven interessant. De grote vraag is natuurlijk hoe vergelijk je energie voor de zakelijke markt. Waar moet je om denken? Waar moet je op letten? En wat kan je nou eigenlijk allemaal vergelijken. Wij beginnen bij de start: hoeveel stroom ga je afnemen? Dit is de alles bepalende vraag aan het begin van jouw zoektocht.

Zakelijke grootverbruiker of zakelijk kleinverbruiker?

Gelukkig. De eerste stap bestaat enkel uit een vraag met 2 mogelijkheden. De antwoorden zijn gebaseerd op feiten. Ben je een grootverbruiker of een klein verbruiker. Een klein verbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting die kleiner is dof gelijk aan 3 x 80 ampère. Of je hebt een gasaansluiting die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25). Heb je een elektriciteitsaansluiting is die groter is dan 3 x 80 ampère dan ben je vanzelfsprekend een grootverbruiker. Of als je een gasaansluiting hebt vanaf 40 m3 per uur. Beide grotere aansluitingen kan natuurlijk ook. Het minimum om grootverbruiker te worden is één grote aansluiting. Heb je meerdere winkels en wil je ze op één contract? Dan verschilt het per leverancier of je als grootverbruiker wordt gezien.

Zakelijke energie vergelijkenAls grootverbruiker zijn er een aantal verschillen ten opzichte van een klein verbruiker.  Zo krijg je als grootverbruiker een maandelijkse factuur op basis van je werkelijke energieverbruik. Dat betekent dat dit kan verschillen per maand. Een MKB of ZZp-klant krijgt net als de particulier een maandelijks voorschotbedrag en een jaarnota. Op de jaarnota wordt het voorschot verrekend met het werkelijke gebruik. Daarnaast ontvangt een grootverbruiker 2 nota’s: een voor energielevering zoals hierboven vermeld en een voor het netbeheer. Deze komen altijd apart. Wil je dus overstappen en weet je niet of je op dit moment grootverbruiker bent? Dan kan je dit checken door je factuur te bekijken.

ZZP of MKB-contract?

Ok! Wij hebben uitgesloten dat wij in dit geval geen grootverbruikers zullen worden. Dat betekent dat wij automatisch onder de kleinverbruikers vallen. Hierin hebben wij 2 opties. Deze bepalen wij aan de hand van een eventuele woonfunctie in het Kadaster. Heeft het adres waar jij energie wil afsluiten een woonfunctie in het Kadaster? Dan val je onder het ZZP contract. Deze kan je bij de meeste aanbieders gewoon krijgen. Heeft het adres van je onderneming een andere functie dan een woonfunctie in het Kadaster? Dan heb je een MKB-contract nodig. Ook dit contract is bij de meeste energieleveranciers aan te vragen.Meer info hierover kan je bij Yuzz terugvinden of bij je accountant.

Schatting van je verbruik

Een schatting maken van je verbruik voor jouw onderneming is het volgende punt. Het is noodzakelijk in de zoektocht naar de beste energieleverancier. Het is lastig een goede berekening te maken omdat elke branche en elk bedrijfspand weer een ander verbruik doet verwachten. Toch is er een gemiddeld energieverbruik per branche of sector vastgesteld. Let op: dit is slechts een indicatie. Het kan goed zijn dat jij meer of minder verbruikt. Het is echter wel een goed uitganspunt voor het vergelijken van de prijzen. Een zzp’er verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.750 m2 gas.

Een eenmanszaak 10.000 kWh stroom en 4.000m3 gas. Heb je een winkel? Dan kan je uitgaan van 35.000 kWh stroom en 10.000 m3 Gas.

Tarieven vergelijken

Je kan nu beginnen met vergelijken. Je weet wat je verbruik ongeveer zal zijn. Je weet of je een ZZP-contract of een MKB-contract nodig bent. Of je valt onder de categorie grootverbruik. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de tarieven per leverancier op te zoeken. Dit kan op de website van elke leverancier of op verzamel sites die gespecialiseerd zijn in het vergelijken van energietarieven. Daarnaast is het een must om de duur van de contracten mee te nemen. Soms heb je een lager tarief maar zit je er 3 jaren aan vast. Blijf je langer met je bedrijf op dit adres? Dan is een lang contract eigenlijk altijd voordeliger.

Offerte opvragen

Twijfel je over de exacte verbruik? Dan is er ook altijd de mogelijkheid om iemand langs te laten komen van de energieleverancier. Zij kunnen een indicatie geven van het verbruik op basis van jouw verhaal en het bedrijfspand. Als je daarna wil vergelijken kan je meerdere vertegenwoordigers uitnodigen en de offertes vergelijken – of gebruik maken van een aggregator zoals OnlineReviews.be. Voor grootverbruikers is deze manier sowieso aan te raden. Veel energieleveranciers bieden dit ook automatisch aan als je ze bij hen meldt als grootverbruiker. De dienstverlening naar zakelijke klanten is over het algemeen wat uitgebreider dan naar particulieren. Schroom dus niet en klim in de telefoon voor het maken van een afspraak.