Hoeveel verbruikt een mobiele airco gemiddeld?

Jaar op jaar lijken de zomers steeds warmer te worden. De afgelopen jaren zijn er meerdere hitterecords gebroken en hittegolven geweest. Hierdoor werd het niet alleen buiten, maar ook binnen in huis onaangenaam warm. In deze periodes zijn ook de verkopen van mobiele airco’s flink gestegen.

Wellicht heb jij hier ook wel aan gedacht, terwijl het zweet van je voorhoofd druppelde in de woonkamer. En dat terwijl je alleen nog maar stil zat. Een mobiele airco kan dan een zeer fijne uitkomst zijn. Al zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste punten is dan toch wel het verbruik.

Waar is het verbruik van de mobiele airco van afhankelijk

mobiele aircoLaat vooropgesteld staan dat iedere mobiele airco zo zijn eigen verbruik heeft. Dit heeft uiteraard meerdere redenen. Elke mobiele airco heeft dan wel dezelfde functie, ze hebben niet perse allemaal dezelfde capaciteit.

Iedere mobiele airco is berekend op het verkoelen van een bepaald aantal vierkante meters. Dit is het aantal vierkante meters, dat de mobiele airco effectief kan koelen. Wanneer het aantal vierkante meters wordt overschreden, zal de airco niet alle gedeeltes van de kamer bereiken om te koelen.

Wanneer je een mobiele airco hebt die bijvoorbeeld geschikt is voor 35 vierkante meter en deze in een ruimte van 50 vierkante meter zet, zal deze capaciteit te kort komen. Daarom is het belangrijk om een geschikte airco te vinden voor de ruimte die je wil koelen. Des te groter de capaciteit van de airco, des te meer vermogen er nodig is en dus ook meer stroom. Het verbruik schiet dan dus omhoog.

De temperatuur in de ruimte is net zo belangrijk voor het benodigde vermogen, als de capaciteit. Wil je de ruimte een temperatuur van 22 graden hebben? Dan zal de mobiele airco veel harder moeten werken, wanneer het 32 graden is, dan wanneer het 26 graden is. Warme temperaturen, zorgen er ook voor dat elektrische apparaten zelf sneller warm worden, wat meer energie kost. In tegenstelling tot veel andere apparaten, kan een mobiele airco hier tegen, aangezien het hiervoor speciaal ontworpen is.

Wat is het gemiddelde verbruik voor een mobiele airco?

Ondanks dat het verbruik van een paar factoren afhankelijk is, is er wel degelijk een gemiddeld verbruik. Het gemiddelde verbruik van een mobiele airco komt neer op één kWh per uur dat de airco aanstaat. Dit betekent dat je met acht uur lang gebruik van de airco acht kWh per dag extra kwijt bent aan stroom.

Als je het zo leest lijkt dit misschien niet zoveel, echter verbruikt een gezin van drie personen gemiddeld 9,9 kWh per dag aan stroom verbruikt. Een mobiele airco verdubbelt dus bijna het verbruik. Dit is wel een ding om natuurlijk rekening mee te houden. Natuurlijk kan je, als je een goede mobiele airco koopt van een merk als Whirlpool, Eurom of Tosot wel kleine efficiëntiewinsten boeken tegenover goedkoper modellen.

Een mobiele airco verbruikt nu eenmaal meer stroom, omdat het koelen ontzettend veel energie kost. Echter, met de alsmaar warmer wordende zomers en hetere temperaturen, is het zeer aannemelijk dat er alleen maar meer airco’s aangeschaft gaan worden.