Hoe vegetariër worden helpt je CO2-uitstoot te verminderen

We zijn ons er met elkaar steeds meer van bewust dat we de CO2-uitstoot drastisch moeten verminderen. Als de opwarming van onze aarde zich in dit tempo blijft voortzetten, dan zijn de gevolgen niet langer meer te overzien. Om dit te kunnen doen, wordt er een beroep gedaan op ons allemaal. Iedere kleine aanpassing in ons dagelijkse leven draagt bij aan een betere en schoner milieu. Eén van die zaken is onze voeding.

Wist jij, dat maar liefst 30 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door voedsel? We zijn vaak te druk bezig met de uitstoot van grote fabrieken en alles daar omheen, terwijl we met onze dagelijkse voeding een enorme verandering teweeg kunnen brengen. Om je een idee te geven hoe jij hier aan kunt bijdragen, hebben we een aantal tips voor je.

vegetariër wordenEen een dag minder vlees

Voor veel mensen is vlees een vast onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Maar wist jij, dat wanneer iedereen begint met het eten van één dag per week minder vlees, dit tot wel 10% minder leidt tot de uitstoot van CO2? Dus waarom zullen we hier niet met z’n allen aan bijdragen?

De wereld is immers niet alleen van ons, maar ook van onze kinderen en iedereen die daarna komt. Met de hedendaagse technieken, kies je voor een vleesvervanger die nagenoeg niet van echt vlees is te onderscheiden. Er zijn zelfs verschillende proeven gedaan, waarbij mensen het echte vlees bestempelde als vega of vegan. Hoe duidelijk wil je het dan nog hebben?

De impact van een vegetariër op de CO2 uitstoot

Wil jij dat je zowel als veganist als vegetariër maar liefst kunt zorgen voor 30 tot 40 procent minder uitstoot van CO2? Met die wetenschap zouden we toch allemaal direct moeten stoppen met het eten van vlees. Toch blijkt, dat nog steeds een hele grote groep mensen het belangrijk vindt om dagelijks vlees te eten. Gelukkig zien we wel, dat bij de jongere generaties steeds meer het besef komt dat vlees absoluut geen noodzakelijk onderdeel is van een maaltijd en dat je ook prima al je voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen kunt halen. Dus eet jij momenteel nog steeds dagelijks vlees, dan is het goed om eens te beginnen met het maken van één vega of vegan maaltijd. Je zult namelijk verstelt staan van de smaak.

Meer dan alleen CO2

Uiteraard is het ontzettend belangrijk dat we met elkaar de CO2 uitstoot weten terug te brengen. Een eerste belangrijke stap is door het verminderen van het consumeren van vlees. Naast het feit dat het goed is voor de CO2 reductie, komt het natuurlijk ook het welzijn van onze dieren ten goede. Je kunt je voorstellen, dat wanneer er in hetzelfde tempo als dat nu gebeurt doorgeprocedeerd moet worden, dat het dierenleed alleen maar erger maakt. Er komen steeds meer mensen op de wereld, waardoor ook de consumptie van vlees toeneemt. Dus help jij mee dit dierenleed te verzachten en de CO2 uitstoot te verminderen? Begin dan eens met minimaal één dag per week geen vlees.