Energie besparen: 6 handige tips

We willen allemaal energie besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de knip. De energieprijzen lopen razendsnel op en niemand zit te wachten op een enorm bedrag dat maandelijks betaald moet worden. Maar met een aantal handige trucs kun je flink wat geld besparen! In onze blog geven we dan ook 6 handige tips over hoe je op energie kunt besparen.

Tip 1; Vervang oude apparaten

Je televisie is al 10 jaar oud en doet het nog prima! Terwijl de koelkast al 4 keer is mee verhuisd en nog altijd trouw zijn dienst doet. Toch kan het geen kwaad om deze apparaten te vervangen. Of ze nu nog steeds goed werken of niet. Het is bekend dat oudere apparaten energieslurpers zijn. Nieuwe apparaten zijn een stuk energiezuiniger en zo kun je dus al tientallen euro’s op jaarbasis besparen!

Bekende energieslurpers;

  • Televisie en randapparatuur, zoals een Dvd-speler en een mediabox
  • Koelkast en vriezer
  • Wasmachine en droger
  • Vaatwasser
  • Magnetron
  • Laptops en computers

energie besparenTip 2; Trek de stekkers uit het stopcontact

Aangesloten stekkers verbruiken hoe dan ook stroom! Of je het apparaat of het product gebruikt of niet. Vooral opladers van smartphones en tablets en de elektrische tandenborstel zijn sluipverbruikers. Deze stekkers verbruiken stroom.

Of je nu een apparaat aan het opladen bent of niet. Het advies is dan ook om de stekkers van de opladers uit het stopcontact te trekken als je ze niet nodig hebt. Daar kun je ook tientallen euro’s op jaarbasis mee besparen.

Tip 3; Gebruik moderne stekkerdozen

Ouderwetse stekkerdozen verbruiken meer stroom dan moderne stekkerdozen. Moderne verdeelblokken hebben daarnaast ook een schakelaar waarmee je een groot aantal apparaten in één keer van het stroom kan afsluiten. Dat levert een flinke besparing op als je hier goed mee omgaat. Je zou eventueel ook tijdschakelaars op een stekkerdoos of een stopcontact kunnen plaatsen. Als bepaalde apparaten alleen op bepaalde tijden worden gebruikt.

Tip 4; De stand-by killer

Er zijn zogenaamde stand-by killers verkrijgbaar en deze sluit je aan op het stopcontact. Vervolgens sluit je hier een apparaat op aan die vaak in stand-by staat. Vrijwel iedere moderne televisie kan niet meer volledig uit en staat in stand-by als je niet aan het kijken bent. Met andere woorden, je televisie verbruikt dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week stroom! De stand-by killer zorgt ervoor dat de toevoer van elektriciteit wordt gestopt en dat kan dus ook een flinke euro opleveren!

Tip 5; Vervang spaar-, gloei- en halogeenlampen voor slimme lampen

Slimme lampen zijn een stuk energiezuiniger dan spaar-, gloei- en halogeenlampen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat slimme lampen Ledlampen zijn. Led is veel goedkoper dan andere soorten lichtbronnen terwijl je deze slimme lampen met het internet kunt verbinden en kunt bedienen met een app. Je kunt ze dus veel bewuster in- en uitschakelen. Daarnaast kun je slimme lampen combineren met slimme gadgets, zoals een bewegingssensor en je kunt via de bijbehorende app van een slimme lamp tijdschema’s instellen.

Vervang spaar-, gloei- en halogeenlampen voor slimme lampen

Tip 6; Isoleren, isoleren en nog eens isoleren!

De laatste en meest ingrijpende oplossing om energie te besparen heeft te maken met het isoleren van een woning. Een slecht geïsoleerde woning laat warmte ontsnappen en dan moet je dus ook meer stoken om het aangenaam warm te hebben. Dat is zonde! Een goede isolatie zorgt ervoor dat er weinig tot geen energie wordt verspild en dat je minder hoeft te stoken. Onder isoleren verstaan wij het isoleren van muren en plafonds (met platen of met isolatiemateriaal), het plaatsen van dubbelglas en het plaatsen van tochtstrips bij deuren en ramen.

Verandering van gedrag

Deze praktische tips kunnen je tientallen tot wel honderden euro’s op jaarbasis opleveren, maar je kunt nog veel meer doen om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Vaak zorgt een bepaalde gedragsverandering voor een besparing. Denk dan bijvoorbeeld aan iets minder vaak de kachel opdraaien, onnodig veel warm water gebruiken en meer de fiets of de benenwagen dan de auto pakken. Zelfs een dag in de week minder vlees of kip eten zorgt niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een energiebesparing!

Zonnepanelen als je de mogelijkheid hebt

Er zijn nog meer mogelijkheden om op energie te besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen wek je jouw eigen energie op en heb je minder energie nodig van de energiemaatschappij. Combineer zonnepanelen bijvoorbeeld met een warmtepomp of een zonneboiler om nog meer energie te besparen.